Drijfveer: niet denken maar voelen


Achtergrond

Na 20 jaar commerciële dienstverlening met jobs in binnen- en buitendienst, stevige ziekte die hem deed vastlopen, avondopleiding heao en twee faillissementen was het tijd om alles drastisch te veranderen. robert jan simons (1968) zag kans om van zoeken, vinden te maken en leerde naar binnen gaan.

Hij bezocht genezers, beurzen, workshops en opleidingen om er achter te komen dat hij bezig was kennis in zichzelf wakker te schudden. Sindsdien volgt hij zijn roeping, kreeg zijn innerlijke dialoog op orde en zag zijn mentale rugzakje met onnodige emotionele ballast uit het verleden voortdurend leger worden -  en daarvoor in de plaats zag hij levenslust in zichzelf opstaan. Hij staat nu ontspannen in het leven, zonder angst, vanuit vertrouwen.

 

Drijfveer

"Mensen verlokken tot excellentie en dus tot levenslust", zo noemt hij zijn drijfveer; "ik begeleid mensen die hun levenskwaliteit willen verbeteren." Hij spiegelt mensen en hun "pijnpunten" en zou iedereen wel willen stimuleren om weer primair te worden, voorbij zelf-sabotages, en zo tot volle potentie te ontwikkelen, door ieders levenslust aan te spreken. Levenslust ontstaat toch, zodra men het gevoel consequent leert volgen èn er vanzelfsprekend uit leert handelen? Ga maar na: wat is een mens zonder gevoel? Zonder hart klopt het toch niet?

"Alleen wéten is niet voldoende. Je moet er ook naar handelen". Dus: "Ik wil, ik kan, ik doe". Het verschil tussen kennis en wijsheid "is doen"...ernaar handelen dus. Dat vraagt nogal wat van een westers georiënteerd mens en begint met het maken van de eerste, mentale stap: bereidheid. "Willen", dus, om natuurlijk handelen te bereiken.

Overigens is het een illusie te denken dat iemand een ander kan helpen bij het maken van zulke stappen; ieder kan alleen zichzelf helpen en coachen. Niemand anders kan stappen voor een ander nemen, dat kan men alleen zelf - dus is het de ziel die dat bepaalt. Een ander kan slechts spiegelen en de zelf-sabotages aanwijzen.

 

Het hart leren volgen

Terug naar zijn missie. "De kern van wat ik doe is: mensen dichterbij hun gevoel te helpen. Simpelweg naar het hart of lichaam luisteren dus. Dat heeft twee componenten: luisteren  naar het hart èn eruit kunnen handelen. Dat... is `het hart volgen.´"

Dat is geen klein ding, hier in het moderne wilde westen. Net als iedere andere westerling groeide hij op zonder enige relevante kennis en het duurde jaren om in harmonie met zichzelf te leren leven en te bereiken dat hij de boodschappen vanuit zijn ziel kon begrijpen. Oude patronen blijken nutteloos en in de weg te zitten als het gaat om het volgen van het gevoel.

You must unlearn what you have been programmed to believe since birth That software no longer serves youOok in Star Wars leert Master Yoda ons dit: "You must unlearn what you have learned."
In Avatar - een film die ons behoorlijk de spiegel voorhoudt over hoe wij met de aarde en onze medemens omgaan - zegt de stamoudste letterlijk: "It is hard to fill a cup which is already full".  Logisch, toch? 

Voor dit "afleren" staat zeven jaar, opnieuw gevolgd door zeven jaar "bijleren"; zo kom je erachter wat jouw eigenlijke talent is.

Gaandeweg heeft dit de weg vrij gemaakt om via innerlijke dialoog, zonder ruis, de relevante boodschappen van de ziel te kunnen vernemen, als een intermediair-in-opleiding. Hem is gebleken dat dit de meest optimale en directe manier is om iemand bij te staan om de eigen levenskwaliteit te verbeteren. Het probleem in de kern benoemen is de oplossing en blijkt de kortste weg naar verbetering.

En... het geeft het meeste plezier om zo te kunnen werken.