Contact is warmte uitwisselen


Wat doen we hier in plaats van buiten spelen?

In een verkilde maatschappij ontkom je er niet aan dat mensen enerzijds naar binnen gaan... letterlijk. Geen hond op straat, niemand zit voor zijn deur op straat en in het winkelcentrum zie je mensen maar niemand spreekt een ander aan.

Geen contact dus

Anderzijds is er die diepe behoefte om te connecten... Relatiesites en sociale media hebben het er letterlijk druk mee.

Zoals ik het zie is de reden, dat we eigenlijk "warmte willen uitwisselen". Drie w's. Leuke variant op www trouwens.

We weten niet meer hoe in real life - maar op facebook (internet in het algemeen) hebben we die manier gevonden. Aantrekkelijk en...verslavend. Zeggen we. Terwijl we onszelf impliciet bestraffend toespreken:(

de kracht van een omhelzingWat is verslavend? Facebook of contact willen hebben met medemensen en gelijkgestemden van over de hele wereld, die real time foto's en belevenissen met ons delen vanaf een ver eiland? Of opdissen waar we tegenaan lopen, zodat we uit onverwachte hoek ineens een waar woord of warme digitale omhelzing krijgen aangeboden?

In deze tijd van verkilling is het niet meer dan logisch dat we in onze subgroepjes verbinding zoeken. Relaties houden ons in leven!


Contact met een ander is...warmte uitwisselen
. Zo viel het mij in, althans. Ik ben niet origineel, Satchmo zong het al*)

Zie je nu hoe leuk het is met anderen dat te doen? Ik merk dat het om die reden ook zo tof is om naar een festival te gaan. Of het nu rollende keukens is -met lekker eten- of OpenUp-achtige dingen; met gelijkgestemden is het goed samen kersen eten.


In dieren zie ik levende wezen - een vriend - een zielIk las ooit dat we in de kern daarop uitkomen. Zielen vieren feest als ze elkaar tegen komen. Kijk naar dolfijnen die 90% van hun tijd spelen. Lolmaken.

Dus... DAT hebben we hier te doen! Plezier maken en warmte uitwisselen. Elkaar verhalen over de leuke en minder leuke dingen, en genieten van elkaars ups and downs...

... als gerecyclede zielen die elkaar al kennen als broers en zussen en zo onze verdriet en passies kunnen delen met wie het horen wil...

Trouwens...

Er zit een ziel in alles wat leeft. Mensen, dieren, bloemen en planten. Waar een ziel in zit daarr kun je mee connecten. Het zijn díé relaties die ons leven boeiend houden.

Ja toch? Relaties houden ons leven boeiend - en zo houden ze dus "in leven"...of levendig... want "dialoog of contact-en is warmte uitwisselen".

Robert Jan | 4 september, 10:29 uur

 

*) Naschrift
In "What a wonderful world" klinkt:
"I see friends shaking hands,
saying How Do You Do...
They're really saying:
I LOVE YOU..."